Tasarım, entegrasyon ve test aşamaları tamamlanan Türksat 3A uydusu, 31 Mayıs 2008 Cumartesi günü Türkiye saati ile 00.50'de Güney Amerika'daki Fransız Guyanası Uzay Merkezi'nden uzaya fırlatılacak.
Türksat A.Ş. Genel Müdürü Özkan Dalbay, Türkiye'nin en gelişmiş uydusu Türksat 3A'nın uzaya gönderilmesi ve Türksat'ın diğer faaliyetleriyle ilgili Türksat'ın Gölbaşı tesislerinde bir basın toplantısı düzenledi. Dalbay, 30 Mayıs'ı 31 Mayıs'a bağlayan gece 00.50'de Türksat 3A uydusunun fırlatılması ile Türkiye'nin uydu iletişimi alanındaki konumunun daha ileri bir düzeye ulaştırılmış olacağını belirtti. Türksat 3A'nın teknik özellikleri hakkında bilgi veren Dalbay, uydunun Thales Alenia Space Industries firması tarafından üretildiğini ve uydu ömrünün 20.5 yıl olduğunu ve bu süreyi daha da uzatmayı hedeflediklerini kaydetti. Türksat 3A uydusunun Haziran 2008'de devreye alınacağını belirten Dalbay, uydunun yıldız izleme (star tracking) özelliğiyle uzaydaki yıldızların konumlarına göre kendi yerini belirleme yeteneğine sahip olduğunu kaydetti. Dalbay, uyduda kullanılan bu yeni teknoloji sayesinde konum belirlemenin bir saniyelik bile gecikme olmadan gerçekleşeceğini ve yer istasyonuna bilgi aktarımı
yapılabileceğini söyledi. Uydunun sinyal gücü çok yüksek olduğu için 50-60 cm gibi küçük çaplı antenler aracılığıyla TV yayınlarının daha yüksek kalitede izlenebileceğini belirten Dalbay, yeni uydu üzerinden sunulacak olan VSAT uygulamaları sayesinde kurumsal müşterilerin de yine aynı büyüklükteki antenler vasıtasıyla çok rahat bir şekilde hizmet alabileceklerini bildirdi. Dalbay, bu özelliği ile Türksat 3A uydusunun, VSAT altyapılarının kurulum maliyetlerinde önemli oranda azalmaya da imkân sağlayacağını ifade etti.
TÜRKİYE'NİN BEŞİNCİ HABERLEŞME UYDUSU
Türkiye'nin halen kullanılmakta olan Türksat 1C uydusu dışında çöplükte de 3 uydusu olduğunu belirten Dalbay, Türksat 3A uydusunun Türkiye'nin beşinci haberleşme uydusu olduğunu belirtti. Türksat 3A uydusu devreye girdikten sonra, halen Türksat 1C üzerinden verilen mevcut hizmetlerin sunulmaya devam edeceğini ifade eden Dalbay, ayrıca ilave talep ve ihtiyaçların da karşılanacağını söyledi. Çin'in yarısına yakın bölümünün de böylece kapsama alındığını belirten Dalbay, Türksat 3A'nın şu anda Fransız Guyanası'ndaki fırlatma rampasında beklediğini söyledi.
Daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplandıran Dalbay, yeni uydunun devreye girmesinin günlük hayata pratik etkilerinin neler olacağı sorusuna, televizyon yayınları açısından, yüksek çözünürlükteki yayınların çok daha kaliteli izlenebileceğini ve küçük çanak antenlerle daha kaliteli görüntü sağlanmaya başlanacağını söyledi. Fiber optik yoluyla internetin ulaşamadığı yerlere de bu uydu aracılığıyla internet erişiminin sağlanacağını belirten Dalbay, böylece fiber optik altyapının da yedeklendiğini kaydetti.
Türksat 3A uydusunun yapım ve fırlatma aşaması dahil toplam maliyetinin 200 milyon dolar olduğunu belirten Dalbay, yeni uydunun askeri amaçlı kullanımına ilişkin bir soru üzerine ise, "1C ve 2A uydularında olduğu gibi 3A da Türk Silahlı Kuvvetleri'nin uydu haberleşme ihtiyacını karşılayacak. Haberleşme dışında ilave bir değişiklik yok" dedi. Uydunun neden Güney Amerika'dan fırlatıldığının sorulması üzerine ise Dalbay, tüm haberleşme uydularının ekvator düzleminde olduğunu ve bu düzleme en yakın yerin de Fransız Guyanası olduğunu belirterek, roket yakıtı bakımından buradan fırlatılmasının uygun olduğunu söyledi. Dalbay ayrıca, tasarım, entegrasyon ve test aşamalarının tamamı Türk mühendis ve Türk uzay sanayisinin ürünü olacak ilk milli uydu Türksat 5A'nın Türkiye'de üretileceğini söyledi.
Öte yandan, Türksat 3A'nın üretimi için ilk resmi girişim 2005 yılının Nisan ayında başladı. Yeni uydunun tasarım, entegrasyon ve test aşamalarına paralel şekilde yürütülen teknoloji transferi ve eğitim projesinde 22 Türk mühendis de görev aldı. Böylece, bundan sonra Türksat için üretilecek uyduların Türk mühendislerce tasarlanabilmesi yolunda ilk ve en önemli adım atılmış oldu. Türksat 3A, Türkiye'nin sahip olduğu uydular arasında en gelişmiş özelliklere sahip. Türkiye'nin beşinci haberleşme uydusu olan
Türksat 3A, Avrupa, Türkiye'nin tamamı ve Asya'yı kapsama altına alacak. Türkiye ile birlikte Avrupa, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Orta Asya ve Çin'e kadar uzanan geniş bir kapsama alanında, televizyon yayıncılığı ile birlikte internet, ses ve data aktarımları için kullanılacak.